Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Stellantis Communications και ενημερωθείτε για όλα τα νέα

01 Οκτ 2019

e-Mobility: Η ολιστική προσέγγιση της FCA για τη νέα εποχή της αυτοκίνησης

Στα πλαίσια του 3ου e-Mobility Festival που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο η Fiat Chrysler Automobiles είχε πρωταγωνιστικό ρόλο παρουσιάζοντας μία ολιστική προσέγγιση για τη νέα εποχή της αυτοκίνησης.

e-Mobility: Η ολιστική προσέγγιση της FCA για τη νέα εποχή της αυτοκίνησης

 

Στα πλαίσια του 3ου e-Mobility Festival που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο η Fiat Chrysler Automobiles είχε πρωταγωνιστικό ρόλο παρουσιάζοντας μία ολιστική προσέγγιση για τη νέα εποχή της αυτοκίνησης.

Την περίοδο 26 με 28 Σεπτεμβρίου η πόλη του Μιλάνο φιλοξένησε το 3ο e-Mobility Festival, μια διοργάνωση που σαν στόχο έχει να ενημερώσει το κοινό και τους ειδικούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της βιώσιμης αυτοκίνησης. Η Fiat Chrysler Automobiles είχε πρωταγωνιστικό ρόλο παρουσιάζοντας στο κοινό το πρωτότυπο Fiat Centoventi, το plug-in υβριδικό Jeep Compass και το αμιγώς ηλεκτρικό Fiat Professional Ducato Electric, ενώ παράλληλα ανέλυσε την ολιστική της προσέγγιση για τη νέα εποχή της αυτοκίνησης. Η προσέγγιση της FCA καλύπτει όχι μόνο τα μοντέλα των αυτοκινήτων, αλλά και τη συνολική τους χρήση και διάδραση με το περιβάλλον και την κοινωνία. Στόχος είναι η ηλεκτροκίνηση να γίνει προσιτή, εύκολα προσβάσιμη και χρήσιμη για όλους, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος. Η φιλοσοφία της FCA περιλαμβάνει:  

Προϊοντική στρατηγική  

Η FCA σύμφωνα και με το στρατηγικό πλάνο του ομίλου για την περίοδο 2018-2022 θα παρουσιάσει μία σειρά μοντέλων, με πρώτο το νέο ηλεκτρικό Fiat 500, τα οποία θα διαθέτουν υβριδικά, plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Η μείωση των εκπομπών ρύπων που θα προσφέρουν τα συγκεκριμένα συστήματα παράλληλα θα αυξήσει τη χρηστικότητα των αυτοκινήτων, αλλά και τις δυνατότητες που θα παρέχουν στους χρήστες. Παράδειγμα αποτελεί το νέο Jeep Renegade PHEV που θα λανσαριστεί το πρώτο 3μηνο του επόμενου έτους και χάρη στο σύστημα eAWD θα συνδυάζει την υψηλή απόδοση (έως 240 ίππους) με τις χαμηλές εκπομπές ρύπων (λιγότερα από 50γρμ./χλμ. CO2) και τις κορυφαίες εκτός δρόμου δυνατότητες. Αντίστοιχα στην Alfa Romeo το συγκεκριμένο σύστημα θα τονίζει το σπορ χαρακτήρα με τον πλέον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Τέλος τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα, όπως το νέο Fiat Professional Ducato, θα συμπληρώσουν άλλες φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, όπως είναι η χρήση του φυσικού αερίου (CNG).

Ευελιξία χρήσης

Τα Fiat Centoventi και Fiat Professional Ducato φέρνουν στο προσκήνιο μία νέα λογική στην απόκτηση και χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων. Ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει την αυτονομία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την άσκοπη αύξηση του κόστους κτήσης, αλλά και την σπατάλη πολύτιμων πρώτων υλών. Παράλληλα όπως παρουσίασε το Centoventi ο χρήστης θα μπορεί να μεταβάλει κατά βούληση την αυτονομία του οχήματος του προσθέτοντας ή αφαιρώντας συσσωρευτές σύμφωνα με τις ανάγκες του. Η απόλυτη ευελιξία αποτελεί κύριο συστατικό στον «εκδημοκρατισμό» της ηλεκτροκίνησης που θέλει να επιτύχει η Fiat, δίνοντας τη δυνατότητα όλος ο κόσμος να απολαύσει τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας. Τέλος η ευελιξία χρήσης θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη του car sharing, μιας τάσης με συνεχώς αυξανόμενη δυναμική.        

Διαχείριση ενέργειας

Η εύκολη πρόσβαση για τη φόρτιση των ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών οχημάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της ηλεκτροκίνησης. Η FCA έχει ήδη κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις με στόχο να καλύψει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ανάγκη.

Η πρώτη περιλαμβάνει την πρόσφατη σύναψη συμφωνίας με τους ενεργειακούς κολοσσούς EnelX και Engie που έχει σαν στόχο να αναπτύξει λύσεις για την παραγωγή και κυρίως τη φόρτιση των συγκεκριμένων οχημάτων στην Ευρώπη. Χάρη σε αυτές τις συμφωνίες, το δίκτυο διανομέων της FCA θα μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις στους πελάτες (ιδιώτες και εταιρείες) ώστε να ελαχιστοποιούν το κόστος φόρτισης των οχημάτων τους. Παράλληλα στα πλαίσια του e-Mobility οι ειδικοί της FCA πρότειναν λύσεις για την άρτια σε αισθητικό και λειτουργικό επίπεδο ένταξη των κοινόχρηστων σταθμών φόρτισης στο αστικό περιβάλλον.    

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην ανάπτυξη των δικτύων Vehicle to Grid (V2G) όπου η πρόσφατη συμφωνία της FCA με την Terna (εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας) ανοίγει το δρόμο ανάπτυξης μια συνολικής λύσης η οποία θα καθιστά πιο εύκολη και οικονομική τη φόρτιση των αυτοκινήτων, πιο σταθερό το δίκτυο ηλεκτροδότησης και παράλληλα φιλικότερη προς το περιβάλλον την παραγωγή και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Ουσιαστικά το V2G επιτρέπει την «ανταλλαγή» ενέργειας μεταξύ του δικτύου και τον οχημάτων δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας που απαιτείται για τη φόρτιση των αυτοκινήτων είναι πολύ σημαντική και η ανάπτυξη των δικτύων V2G θα είναι απαραίτητη για την σταθεροποίηση του συστήματος ειδικά στα αστικά κέντρα.

Δείτε στον παρακάτω video την ολιστική προσέγγιση της FCA  για την ηλεκτροκίνηση:

http://www.media.fcaemea.com/it-en/emobility/video/living-electric-age-eng/

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο.

ΕΓΓΡΑΦΕΊΤΕ ΤΏΡΑ